אחד מהכלים הסמויים ביותר מן העין שמעטים המורים ואנשי החינוך המשתמשים בו הוא הכלי המופלא Ngram viewer, זאת למרות שלכלי זה אמור להישמר כבוד מלכים בתחום החינוך לחשיבה.
באמצעות נגרם (Ngram) ניתן להציג על גבי גרף את כמות הפעמים בהם השתמשו במילה מסויימת לאורך מאה שנים ויותר בספרות העברית (זו שנסרקה ע”י גוגל עד היום). זאת ועוד, הכלי מאפשר ליצור השוואה בין מספר מונחים או מילים ובכך ליצור גרף השוואתי. אם תשימו לב, בחלק התחתון מופיעות השנים (מחולקות לפי תקופות) ובאמצעות לחיצה עליהן ניתן להגיע לספרים/כתבי עת השונים העוסקים באותן מילים ביניהם יצרתם השוואה.

מעליכם אתם יכולים לראות דוגמא לחיפוש של המילה “הסכמי שלום” לאורך מאה השנים האחרונות. שימו לב לעליות החדות בתקופת הסכמי השלום. ובכלל שימו לב מתי מתחיל שיח השלום בקאנון הספרות העברית.
השאלה המרכזית הינה מה השימוש של התלמידים בכלי הנ”ל?
ובכן אני השתמשתי בכלי לשם הצגת אירועים היסטוריים והדגשת השיח העולמי בנושאים שונים, לדוגמא בטבלת ההשוואה בין המילים “אוסלו” ו”טרור” המאפשרת לזהות את השיח הנוגע להסכמי השלום והטרור ביתר קלות:

תרגיל ניתוח יעיל יכול להיות לבקש מהתלמידים לנסות ולהסביר מדוע יש עלייה בשימוש במילים אוסלו באמצע שנות התשעים ואילך (מודגש בצהוב) ולנסות להסביר את העלייה המטאורית של השימוש במילה “טרור” החל משנת 2000.
לתלמידים בעלי רמת ניתוח פחותה ניתן לתת מקורות היסטוריים שיעזרו להם, כדוגמת הקישור ל “העשור הראשון של המאה-21” ולתלמידים בעלי רמת ניתוח גבוהה יותר ניתן לתת יד חופשית באיתור האירועים שהובילו לשינוי במגמה המופיע בגרף.
נכון, השימוש בכלי דורש הסבר, אך אם תפצחו נכון את השימוש בו הוא מדהים מבחינת היכולות שלו בעבודות חקר/גמר או בכל שיעור אחר בעל מעוף וחשיבה מופשטת.
אם יש לכם רעיונות נוספים לשימוש בכלי, אתם מוזמנים לשתף אותם עם כולם.
מצורף סרטון קצר של TED שאולי יתן לכם עוד כמה רעיונות ויסביר את הרעיון העומד מאחורי פיתוח הכלי:
דביר קפלן
וכמובן, מחפש אנשים שיהיו שותפים לחזון.
Latest posts by דביר קפלן (see all)
- מוגן: איך בונים מכונת זמן ב-90 דקות? - 19 נובמבר, 2016
- קול קורא להטמעת תרבות כחינוך - 15 נובמבר, 2013
- המדריך המלא להכנת הסמארטפון ללימודים – חלק ה: מאגרי מידע - 17 ספטמבר, 2013